זקוקים ליותר שטח עבודה ואחסון במטבח? תחשבו חיובי! כל מה שאתם צריכים זה אי שתוכלו לבשל ולארח בו.
איפה מתחילים? איך מתכננים? האם תבחרו באי של שפיות, נועז וצבעוני, אולי יוקרתי וזוהר? בעבר פגשנו אותו בעיקר
במטבחים גדולים במיוחד, אך תפיסת החלל החדשה אשר חיברה את החלל הציבורי יחדיו, הפכה את האי הנחשק לאתנחתא עיצובית אשר ממלאה פונקציות רבות ומגוונות. רוצים לדעת איזה אי נכון עבורכם וכיצד לעצב אותו? הנה כל מה שצריך לדעת.
הכל כלול: האי שכל בית צריך
|| שלב 1: מה תפקידו של האי?
"לא כל האיים נולדו שווים- כל אי ומה שמייחד את המשפחה", מסבירה אורית שריקי- מעצבת ראשית של חברת האומן מטבחים, "האי יהיה הכי פרקטי אם יענה על הצרכים שלכם. אוהבים לאפות? זקוקים למקום אחסון נוסף? אם הילדים אוהבים להכין שיעורי בית במטבח, אי דו-שכבתי או רב מפלסי, הוא אפשרות נהדרת. אם יש לכם מטבח קטן ואתם זקוקים לחלל משטח נוסף כדי להכין ארוחות, האי שלכם אמור להציע משטח עבודה נקי וללא עומס של פריטים".
מה התפקיד שלו: עמדת בישול? מקום ישיבה? אחסון? | מטבחי נוביל
שאלו את עצמכם, אלו פונקציות אתם מייעדים לו? האם הצורך העיקרי שלכם הוא במשטח עבודה נוסף? עמדת בישול? אזור אכילה וישיבה? תפקידו של האי קובעים במידה רבה את גודלו וצורתו. בנוסף להיותו אלמנט עיצובי, הוא קודם נועד לשרת את הצרכים שלכם, כך שאם חסרים לכם מקומות אחסון תוכלו לנצל את שטחו למטרות אחסון. באותה מידה, אם חסרה לכם פינה להתכנסות משפחתית או שאתם מעוניינים לבשל עם מבט לעבר הסלון- תוכלו לתכנן את האי בהתאם.
|| שלב 2: תכנון והתאמה לשטח המטבח
אחרי שהגדרנו את הצרכים שלנו מגיע שלב התכנון. קודם כל, נבחן האם גודל החלל ופריסתו מאפשרים לשלב אי. האם נותרים מרווחים ומעברים נוחים על מנת שתתקיים זרימה בין הפונקציות השונות? הנה כמה דברים שכדאי לוודא:
אי יכול בקלות להפוך מטבח פתוח בצורת L לצורת U ללא התקנת קירות | מטבחי דא קוצי'נה
> ההמלצה הינה לשמור על שטח פתוח של 120 ס"מ לפחות סביב האי על מנת לאפשר מעבר נוח. מעבר צר מידי לא יאפשר לכם להתכופף אל הארונות התחתונים ו\ או לפתוח באופן מלא את דלתות הארונות או המקרר.
> רצוי שאורכו של האי יהיה לפחות 100 ס"מ על מנת להיות שימושי. אם החלל שברשותכם קטן מידי, כדאי לשלב יחידה עצמאית (עגלת מטבח, בוצר, שולחן עבודה, משטח עבודה על גלגלים )
> גובה האי נתון לשיקולכם. כשמדובר באי המשלב אחסון וישיבה, רצוי מאוד שמידת הרוחב תהיה לפחות 90 ס"מ הכוללים ( עומק אחסון-60 ס"מ + עומק ישיבה-30 ס"מ)
ניתן להסתפק גם בעומק אחסון של 40 ס"מ, אבל כמובן שעומק כזה הוא פחות שימושי, מסבירה אורית שריקי- מעצבת ראשית של חברת האומן מטבחים.
> תכנון מרחב הישיבה: בכדי להשתמש באי כחלל אוכל לא רשמי, יש לתכנן מרווח רוחב של לפחות 60 ס"מ לאדם. לקבלת מרווח רגליים הולם, ודאו שיש מרווח באורך 25 עד 35 ס"מ בין הברכיים לתחתית הדלפק, מסבירה אורית שריקי- מעצבת ראשית של חברת האומן מטבחים.
|| שלב 3 : אחסון
הפונקציות שבחרתם משפיעות על כמות האחסון שתתאפשר לכם. אם בחרתם לשלב ישיבה סביב האי, שטח האחסון שלכם יצטמצם לטובת ישיבה נוחה. כמו כן, התקנת ציוד קבוע, כגון: כיור, תנור, כיריים, מדיח וכו' יקטינו את שטח האחסון הפוטנציאלי. לכן, כדאי להשקיע בפתרונות אחסון חכמים שינצלו היטב כל פיסת שטח פנוי. הנה כמה דברים שכדאי לדעת:
פתרונות אחסון לפנים המגירות | בלורן
> מומלץ להשתמש במערכת מחיצות לחלוקה פנימית של מגירות המאפשרת לעצב ולתכנן את שטחי האחסון בהתאם לצורכי המשתמשים ולמוצרים השונים המאוחסנים בתוכן.
> העדיפו מגירות על פני מדפים בארונות תחתונים
> בחרו במגירות עם דפנות גבוהות בתוספת חלוקות פנים ותרוויחו תוספת אחסון של 55% בכל מגירה.
> העדיפו מגירה אחת רחבה על פני שתי מגירות צרות, ותרוויחו תוספת של 18% לשטח המגירה.
ניצול חכם של השטח " המת" מתחת לכיור | בלורן
|| שלב 4: עיצוב וחומרים
שלב העיצוב ובחירת החומרים יקבע את "אמירתו" של האי – האם הוא ימשיך את העיצוב השולט במטבח או יפתיע וישלב סגנון אחר לגמרי? האם תבחרו באי נועז וצבעוני או יוקרתי וזוהר? המבחר והאפשרויות הם אינסופיים, ישנו מגוון עצום של משטחי עבודה,חומרים וגימורים; אבן טבעית, אבן תעשייתית, אריחים, משטחי עץ, נירוסטה ועוד. הנה כמה רעיונות להשראה:
1. שלוחה של המטבח: אי שממשיך את הבחירות שנעשו במטבח
מטבח מגרניט מסוג בלק קוסמיק מוברש. אדריכל: פיצו קדם | צילום: עמית גורן | אבסולוטו
2. עיצוב נקי : קווים פשוטים ונקיים יוצרים חלל בהיר
אי בקווים פשוטים עשוי מגרניט פורצלן אפור מגוייד בגימור מט | פרביטל
3. אי שובר סגנון: נצלו את ההזדמנות להפתיע ולגוון
"שברו" את הקו השולט והפתיעו עם חומריות וסגנון שיהפכו אותו למוקד הבית | מטבחי דא קוצי'נה
4. אי של יוקרה: גימורי פליז
אפשר לשלב בנגיעות קטנות- מטבח כפרי מודרני עם נגיעות פליז | מטבחי האומן
5.אי של שפיות: הכניסו חום באמצעות שילוב עץ באי
אי עשוי עץ טבעי | מטבחי דא קוצינה
אי עשוי עץ גושני | מטבחי האומן
6. האי הנועז: זה המקום להוסיף נגיעה של צבע למטבח
הרשו לעצמכם לשלב צבע נועז לארונות האי ו\או למשטח העבודה. לצעד הנועז הזה יש גם היבט מעשי מכיוון שמדובר ביחידה עצמאית שקל לשנות אותה באמצעות צביעה מחודשת. אם קשה לכם לעשות את הצעד, תוכלו להוסיף כיסאות בר צבעוניים שניתן להחליף בקלות.
מניפת נירלט 1119IS | עיצוב: מיכל חן | צילום: שי אפשטיין | נירלט
7. אבן טבעית: תנו לטבע לעצב את האי
אי בחיפוי גרניט בלק קוסמיק | מעצב: מיקלה בימאונה | צילום: עודד סמדר | אבסלוטו
8. אי המשלב שולחן: תוספת לא מחייבת
אי המשלב שולחן מינימליסטי | מטבחי דא קוצי'נה
יחידה נוספת מעץ בקווים נקיים אשר ממשיכה את האי לטובת ישיבה | פרביטל
תוספת לצד האי | מטבחי דא קוצ'ינה
9. אי בגימור מיוחד: לשחק עם חומרים
אי מחפה גרניט פורצלן בגימור המדמה פלדה | פרביטל
10. אי המשלב מידוף פתוח
אי המשלב מידוף פתוח עם תאורה | מטבחי נוביל
מידוף עם משחקי צבע | מטבחי דא קוצי'נה