טשטוש גבולות
הרבה שינויים עוברים על המטבח בשנים האחרונות. אחד החללים המרכזיים בבית ממציא את עצמו מחדש, בהתאם לתמורות שעוברות על התא המשפחתי ועל צורת המגורים. החומרים החדשים והטכנולוגיות המתקדמות מאפשרים גם הם שינויים, מייצרים אפשרויות חדשות ושאלות חדשות – מהו המטבח, ומה חייב להיות בו? יורוקוצ'ינה, תערוכת המטבחים הדו-שנתית שנערכה לאחרונה במסגרת שבוע העיצוב מילאנו, מספקת הזדמנות מצוינת להתעדכן בחידושים, להכיר חומרים ולהעמיק את ההבנה בתחום.
תוך כדי התבוננות, פתיחת דלתות, לחיצה על כפתורים וישיבה על מערכות שונות, אספנו נקודות למחשבה שמאפיינות מגמות שונות, ולעתים אף מנוגדות, בעולם המטבחים. חברת Leicht הציגה דגם חדש של תריסים, Xtends )בתמונה הבאה(, שבאמצעותם נעלמים הארונות העליונים ונוצר במטבח אזור חדש ופרקטי מאחורי הכיור שבקצה משטח העבודה. גם הטכנולוגיה הזו מתאפשרת על ידי העמקת החלק התחתון של המטבח. מספר חברות הציגו מטבחים בחיפויי אבן מסוגים שונים.
בחברת Hacker (בתמונה הבאה) מצאנו אבן דקיקה במיוחד – 1.3 מ"מ – שהודבקה לדלת MDF, כך שדלתות הארונות אינן כבדות אבל המראה הטבעי נשמר. הקוריאן, שכיכב בחלק ניכר מהמטבחים ב 2012- , לא נעלם, אבל השנה ניתן לראות אותו בעיקר במטבחים מעוגלים ועקמומיים. זאת, כנראה בזכות האפשרויות הפיסוליות שהחומר טומן בחובו, לצד העובדה שהוא לא אידיאלי לשימוש כמשטח עבודה )בעיקר עקב רגישותו לחום).
מצופים בו הוא הפורמייקה. בישראל אנחנו מקובעים מאוד על שיש, אבל הפורמייקה, כשהיא עשויה באופן איכותי, על גבי לוח HDF , היא חומר מוצלח במיוחד למשטח העבודה. היא מצטיינת בעמידות וביכולותיה להידמות לחזיתות המטבח.
הרצף נשבר
אחת האמיתות המוחלטות במטבחים נשברת עכשיו: משטח העבודה אינו חייב יותר להיות רציף ובגובה 90 ס"מ. המשטח נקטע, משתנה, נעשה גבוה ונמוך, משנה עומק ומרקם ומפתיע בחומריותו. כפי שרואים בתמונה למעלה, המטבח מתפרק לגורמים, פושט את החליפה (הלבנה בדרך כלל) ועובר ללבוש קז'ואל צבעוני, עם מבנים פתוחים ורעננים. מתוך כך נוצר גובה ביניים חדש: 140-150 ס"מ.
ארונות, תנורים ואפילו מקררים יכולים להיכנס בגובה הזה. זהו ממש גובה העיניים, כך שהחלק העליון הופך למדף תצוגה ובכך מאפשר למטבח להיות פחות מחויט ויותר אוורירי. יפית לוי היא מעצבת פנים מצליחה העוסקת בתחום המטבחים מזה עשור.
אחרי שהתגוררו במקומות שונים מסביב לעולם, החליטו להשתקע בבית מודרני, שמקיים דיאלוג תמידי עם החוץ, פונקציונלי, נוח להתנהלות יומיומית ומתאים לאורחות חייהם. מעצבת הפנים, אורלי זילבר, התבקשה לעצב עבור משפחה עם ילדים בוגרים, בית שנעים לארח בו וגם לבלות בו באופן אינטימי ומשפחתי. ויחד עם זאת, יאפשר לדיירי הבית מרחב אישי ומרווח.
הדיירים: זוג הורים+ 3 ילדים בוגרים (מתיכון עד אוניברסיטה)
הבית: בית שגודלו כ-450 מ”ר בנוי על מגרש של חצי דונם בהרצליה פיתוח